لوگوی شهرداری لار سال 95 اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل
۱۴۰۳ چهارشنبه ۱۸ مهر
اماكن تاريخي

اماكن تاريخي

قلعه اژدها پيكر و مقبره مادر نادر

قلعه اژدها پيكر، همچون خورشيد لار و بر بام لار در سينه قلعه اي بزرگ و باستاني در غرب اين شهر تاريخي قرار دارد. قدمت آثار و بقاياي آن به دوره ساساني باز مي گردد.استحكامات و تـأسيسات داخلي آن چنان محكم و استوار بوده كه در قديم آن را «طلسم كياني» مي ناميدند. بر فراز اين كوه، چاهي از دل سنگ تراشيده شده كه به «دولاب» مشهور است. قلعه اژدها پيكر داراي 700 متر طول و 170 متر عرض و داراي سه بخش ديوار سنگي محاطي، قلعه بالايي و قلعه مياني است. اين قلعه تقريباً از تمام نقاط شهر قابل رؤيت است.

 

مقبره مادر نادر هم داراي اتاقي چهارگوش به ابعاد 5/4 در 5/4 متر به همراه گنبدي مخروطي شكل و در مجاورت قلعه اژدها پيكرواقع است. لازم به ذكر است كه در اين مقبره كسي دفن نشده است. اين بنا را مردم هم عصر نادرشاه در لار و به يادبود مادر درگذشته او ساخته اند تا بدين ترفند از پرداخت خراج و ماليات به وي خلاص شوند!

بازار قيصريه

اين بازار تاريخي در ضلع شمالي ميدان شهرقديم لار قرار دارد كه متعلق به 1400 سال قبل است. اين بازار به لحاظ سبك كار و معماري منحصر به فرد و معروف است. «كريم خان زند» بازار وكيل شيراز را طبق الگوي بازار قيصريه لار ساخته است. با اين تفاوت كه بازار وكيل شيراز از آجر و بازار قيصريه لار از سنگ است. اين بنا شامل چهار بازار متقاطع به يك اندازه است كه هر كدام 24 دهنه دكان دارد. دكان ها نيز هركدام ايواني در جلو داشته و عرض هر دهانه 3 متر است.

 

چهار سوق بازار، هشت ضلعي و داراي يك طاق گنبدي به ارتفاع 18 متر و به ابعاد 5/13 در 5/13 متر است. كتيبه اي به خط نستعليق بطور برجسته بر روي سنگ نقش گرديده كه حاكي از تعمير بازار در 1014 هجري قمري است. از ويژگي هاي ممتاز معماري بنا، غلام گردشي است. اين بنا در دوره صفويه و قاجاريه تعمير شده است. كتيبه چهار سوق بازار متعلق به دوره صفويه و سردرهاي بازار متعلق به دوره قاجاريه است.

حمام باغ نشاط

اين عمارت در ضلع شمالي پل شاه عباسي بنا شده كه قدمت آن به عهد افشاريه باز مي گردد. مساحت باغ حدود 14500 متر مربع است. عمارت اصلي در سه طبقه بنا شده كه شامل زير زمين، طبقه همكف و طبقه اول است. در ضلع شمالي باغ نشاط، بناي قصر كه احتمالاً همزمان با آن بنا شده است قرار دارد.

 

حمام نيز بر ستون هاي پيچيده قرار دارد و از چهار قسمت  رختكن، ميان در، گرمخانه و تون حمام تشكيل شده است. گنبد رختكن و گرم خانه نيز بر روي ستون هاي پيچيده قرار دارد و رو به باغ باز مي شود. نقاشي هاي روي ديوار اين حمام كه با ظرافت خاصي كشيده شده از معروفيت زيادي برخوردار است.

دهن شير

دهن شير آب انبار لار از بناهاي بسيار استثنايي است كه در شرق قسمت ورودي بازار و در مجاورت امامزاده پير پنهان ساخته شده است. پيش اطاقكي كوچك دارد و پله هاي سراشيبي به محوطه اي وارد مي شود كه در آن (بر حسب ميزان آبِ آب انبار) آب شرب وجود دارد و بدون نياز به وسايل كشيدن آب، مي توان از آن استفاده كرد. راه پله كه حدود 13 متر طول دارد داراي برش هاي رو به بالا است و در ديواره راه پله ها فرو رفتگي ديده مي شود. اين بنا همچون اكثر بناهاي تاريخي لار مربوط به دوره صفويه است.

كاروانسراي گلشن

عمارت كاروانسراي گلشن نيز در لارستان متعلق به دوره صفويه است. اين كاروانسرا داراي رواقي بزرگ با ستون مارپيچ بوده و كاشي كاري آبي رنگ با نقوش گل و بوته آن توجه همگان را جلب مي كند. مصالح به كار رفته در اين بنا، سنگ، ساروج، آجر و كاشي است.

 

تاریخ به روز رسانی: 1394/10/19
تعداد بازدید: 3495
تمامی حقوق وب سایت متعلق به شهرداری لار می باشد. Dorsaportal Powered by
Powered by DorsaPortal